Kapcsolat

Elveszett Állatok Alapítvány
Adószám: 18113633-1-41
Bankszámlaszám: 16200168-00260620
Email: info@elveszettallatok.hu

 
Kuratórium elnöke:
dr. Varga József
Telefon: 06-1-240-9780

 
Kapcsolattartó:

Dr. Kutsch Zoltánné Juhász Márta
Telefon: 06-70-330-0986

Partnereink

Magnet Bank

"Állatijó tábor"

2014. június 23-27

2014.június 29-július 04.

2014.július 07.-11

Az elmúlt év tapasztalatai alapján idén is megrendeztük az Elveszett Állatok Alapítvány „Állatijó” táborát. Úgy állítottuk össze a programot, hogy oktatási programunkhoz hűen a tábor minden turnusában, minden napon egy-egy állatfajjal ismerkedhettek a gyerekek.

Érdekessége volt az idei tábornak, hogy kísérlet képen az első turnust az Óbudai Csicsergő óvodába szerveztük. A többi turnusnak változatlanul a Kolosy téri Civil Ház adott otthont.

A tábor első napján Citrom cica segítségével „macskálkodtunk”. Az ovisok nagy örömükre nem csak simogathatták őt, hanem egész napon át figyelhették mozgását, megtapasztalhatták érdes nyelvének érintését, láthatták hogyan eszik, tisztálkodik, és beszélgethettünk egyéb „furcsaságokról” is. Pl.: Jacobson szerv, dorombolás, kis-és nagymacskák, a folyamatos mosakodás rejtélye, karmok, vagy, hogy miért is hitték régen (és ma is még) sokan azt, hogy világít a macska szeme. Sok-sok tapasztalatot szerezhettek a gyerekek, és hogy ne csak a tudományról szóljon a nap, barkácsoltunk cicákat, készítettünk cicajátékokat is. Így mindenki élményekkel telten mentek haza.

A többi napon Tashi és Alice segített megismertetni a gyerekeket a kutyatársadalommal, hüllőkkel találkozhattak egy állatkereskedésbe látogatva, és tanyalátogatást is szerveztünk számukra.

A korábban megszerzett ismeretek, tapasztalatok mellett a gyerekek egész nap gyakorolhatták, hogyan lehetnek egy légtérben egy, vagy két kutyával anélkül, hogy egymást zavarnák, ill. hogyan kell vigyázni rájuk. Azért hogy a gyakorlati tapasztalatok se maradjanak ki az életükből, gondozhatták, majd elvittük Tashit és Alice-t sétálni, és a kutyafuttatón játszhattak egymással. Kipróbálhatták, milyen is valójában egy kutyát sétáltatni, a gazdi akaratát érvényesíteni. Megtapasztalhatták az ürülék összeszedésének gyakorlatát, és azt is, hogy az emberekkel kedves, barátságos kutyus hogyan is játszik önfeledten egy másik kutyával, hogy milyen ereje van, amikor szabadon fut, milyen jelzéseket ad egy fajtatársnak.

Természetesen ezen a napon is volt lehetőségük a gyerekeknek barkácsolni, a nap témájához illeszkedő memorit játszani, puzzle-t kirakni, stb.

A hüllős napon Fehér Tamás fogadta a csapatot kisállat szaküzletében. Köszönjük ez úton is a szakszerű, türelmes és élményekkel teli vezetést, beszélgetést. A kereskedésben található állatok megismerésén kívül láthattunk kígyó és kaméleon látványetetést. Lehetett kígyót simogatni és ezernyi élménnyel gazdagodni.

Fontosnak tartottuk, hogy megismerjék a kevésbé népszerű, „nem szeretem” állatokat. Félelmüket, esetleges undorukat legyőzzék amennyire csak lehet. Jó volt látni a gyerekek érdeklődését, csillogó szemét, a boldogságot, amikor megérinthették ezeket az állatokat, egyre növekvő bátorságukat.

A tanyalátogatás is sok - sok élményt nyújtott a gyerekeknek. A pónik, a magyar szürke marha, a tehenek és bocik, a libák, baromfik, a szamarak és birkák etetése, simogatása, mozgásuk, táplálkozásuk megfigyelése egy városi gyermek számára szinte lehetetlen. Táborozóink a szabályok betartása mellett minden állatot megetethettek, hallhatták hangjukat, kapcsolatukat gazdájukkal. Azt is megfigyelhették, hogy azok az állatok, akiket ők otthon ketrecben, vagy lakásban tartanak, hogyan élik az életüket szabadon, folyamatosan a gazdát követve, de érdeklődéssel a látogatók iránt.

Alapítványunk céljai közé tartozik a természetvédelemre nevelés is. Ezért a második turnusban, a főként iskolásokból álló, 10-12 évesekkel ellátogattunk a Hajógyári sziget ÖKO ösvényére is. Beszélgettünk a kirándulások szabályairól, az ember odafigyelő-, és a helytelen életvitel későbbi következményeiről, illetve a víz szerepéről életünkben. Érdekes volt látni, ahogyan elgondolkodtak, okos kérdéseket fogalmaztak meg, és próbáltak megoldásokat keresni ismereteik birtokában.

A tábor három turnusa alatt ismétlődő programokkal is találkozhattak a gyerekek, de mindig az adott korosztály tudásszintjének megfelelően alakítottuk a beszélgetések tartalmát.

Mindent turnust egy – egy nagy kirándulással zártunk. A második héten Veresegyházra, a Medveotthonba vittük el a csapatot. Már a tömegközlekedés, a vasúton utazás, és a gyaloglás az országúton is nagy kaland volt a gyerekeknek. A meglepetés pedig a farkas kaland volt. Vezetőnk bevitte csoportunkat a kis farkasokhoz, láthattuk, hogy hogyan nevelik őket a gondozók, hallhattuk, hogy milyen szabályok vannak egy farkas falkában. Láthattuk az etetésüket, a falka táplálkozási szokásait, a pihenésre készülő állatokat épp úgy, mint a kézzel nevelt farkasokat is. Utóbbiakhoz be is vitte a gyerekeket a vezető, és tiszteletbeli farkasokká avatta a táborozókat. Ezek után lenyalogatták a farkasok a kezünkről a mézet. Némelyik gyereket alig tudtuk ez után a kézmosásra rávenni.

Vezetőnk sok állatos titkot is megosztott velünk, így hazafelé csak az élményeket mesélték.

A harmadik turnus zárónapján ismét ellátogattunk a Fővárosi Állat és Növénykertbe. Az állatkertek által felvállalt fontos fajtamentési, szaporítási és egyéb feladatok megismertetésén kívül azokra az állatokra, és fajtársaikra koncentráltunk, amelyekkel a hét folyamán ismerkedtek táborozóink. Jártunk az Ausztrálházban, a Mérgesházban, megnéztük a nagymacskákat, jártunk a Tengerimalac-városban,és persze nem maradhatott ki az állatsimogató, az éjszakai élőlények bemutatója, a lepkeház, az üvegház számos látnivalója, de vetettünk pillantást a madarakra is, és láthatták a világ elsőként védetté nyilvánított madarát is, akinek szaporításában és visszatelepítésében állatkertünk is részt vesz.

A Varázshegyen megnéztünk az Állatok Akcióban bemutatót, így testközelből ismerkedhettünk olyan madarakkal, állatokkal, amelyekkel szinte soha nem kerülhetünk közeli kapcsolatba.

A tábor vitathatatlanul sikeres volt. Akkor is, ha alig volt időnk reklámozni. Sokan szerettek volna még későbbi turnusokon részt venni, Táborunk ismeretterjesztő, vélemény-, és szokásformáló fontosságát még jobban alátámasztja a főiskolai hallgatók és önkéntesek részvétele. Az óvodapedagógus képzés egyik alappillére a környezeti nevelés. A tábor lehetőséget nyújtott az érdeklődő hallgatók számára, hogy új ismereteket szerezzenek, már meglévő ismereteiket elmélyítsék, rendszerezzék, tapasztalatot szerezzenek abban, mit és hogyan lehet átadni a gyerekeknek ezekből az ismeretekből.    

        

        

e-mail icon Facebook icon

Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.