Kapcsolat

Elveszett Állatok Alapítvány
Adószám: 18113633-1-41
Bankszámlaszám: 16200168-00260620
Email: info@elveszettallatok.hu

 
Kuratórium elnöke:
dr. Varga József
Telefon: 06-1-240-9780

 
Kapcsolattartó:

Dr. Kutsch Zoltánné Juhász Márta
Telefon: 06-70-330-0986

Partnereink

Magnet Bank

Állategészségügy cikkek


Babesiosis /babézia/: a kullancsok által terjesztett betegség

Biztosak vagyunk abban, hogy nincs olyan kutyatulajdonos, aki ne hallott volna a kullancsok fertőző tevékenységeiről. Sok eb el tudta kerülni az általuk terjesztett babesia kórt, de sajnos egyre több beteggel találkozunk. Fontos, hogy a gazdik ismerjék a betegség pontos terjedését, a kórokozót és a vektort (hordozót), illetve felismerjék a kezdeti tüneteket, hogy időben elvigyék kedvencüket állatorvoshoz, ezzel megmentve életét. Magyarországon több kullancsfaj él, de ezek közül csak a Dermacentor reticulatus terjeszti a babesiát. A többi pl. Ixodes ricinus többek között a Lyme-kór kialakulásában játszik szerepet.

A nyár veszélyei

Nem is hinnénk, hogy a nyár önmagában mennyi veszélyt rejt állatainkra nézve.
Sajnos minden évben találkozunk hőgutát vagy napszúrást elszenvedett állatokkal, akik nagyon rossz állapotban kerülnek rendelőnkbe, és sokszor már nem tudunk rajtuk segíteni.
A nyári, szezonális megbetegedések 90%-át meg lehet előzni, ezért fontosnak tartjuk, hogy írjunk a leggyakoribb megbetegedésekről és megelőzésének módjairól.

A humán gyógyszerek káros hatásai háziállatainkra

Állatorvosi gyakorlatunkban gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor házi kedvenceink mérgezésre utaló tüneteket mutatnak. Ilyenkor alapos kikérdezés után derül fény arra, hogy a tulajdonos, otthon, téves ismeretek alapján sajnos humán gyógyszerrel kezelte állatát. Mivel háziállataink enzimkészlete nagyban különbözik az emberétől, a gyógyszerek lebontása során sokszor mérgező vegyületek keletkeznek a szervezetükben.

Gennyes méhgyulladás/Pyometra

Számos kutyát hoznak Rendelőnkbe ezzel a betegséggel, ezért fontosnak tartom a gazdik tájékoztatását erről a témáról.
Az ebek gennyes méhgyulladása során nagy mennyiségű genny szaporodik fel a méhben. A méh a hasüregben helyezkedik el. A vesék mögött találhatók a petefészkek, innentől egy egészen vékony kb. ceruzányi vastag képlet nyúlik a húgyhólyag mögött a méhnyakon keresztül a hüvelyig, ez a méh. A méh kettős szerv. A méhnyak és a hüvely szimpla, utána válik ketté a méh, és tér a két petefészekhez. Ez a nagyon vékony ceruzavastagságú szerv akár liter nagyságrendű gennyel tud megtelni, amennyiben üregében gyulladás alakul ki.

Hogyan válasszunk magunk mellé „társat”?

Amikor úgy döntünk, magunk mellé fogadunk egy állatot, sok szempontot kell figyelembe venni. Ha valaki állatvásárlás, befogadás mellett dönt, sok kérdést kell feltennie magának, számos szempontot kell mérlegelnie. Az első, milyen állatfaj lenne neki a megfelelő. Az ünnepek közeledtével sokan keresik fel rendelőnket azzal a céllal, hogy kiskutyát vagy kismacskát fogadjanak örökbe, és ezzel lepjék meg valamelyik szeretteiket. Ilyenkor alaposan kikérdezzük a leendő tulajdonost, hova kerül az állat, milyen körülmények között fog élni. Próbáljuk kiszűrni a felelőtlen állatbefogadókat, akik a hirtelen fellángolás után hamar ráunnak a kedvencre és továbbadják, vagy rosszabb esetben egyszerűen kiteszik az utcára.

e-mail icon Facebook icon

Copyright © 2012. Minden jog fenntartva.